Desert choux craquelin

de Oana in Prajituri, 7 Mai 2018 | 6132 vizualizari

 

Sau crocante datorita invelisului de deasupra. Sunt delicioase!

 

INGREDIENTE

  • 120 g faina
  • 85 g unt
  • 130 ml apa
  • 50 ml lapte
  • 3 oua
  • 1 lingura zahar
  • 1 praf de sare

Craquelin:

  • 60 g unt la temperatura camerei
  • 70 g zahar brun
  • 70 g faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura pudra de zmeura

Crema vanilie:

  • 1 ou
  • 40 g zahar
  • 2 linguri amidon
  • 250 g lapte
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita vanilie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra

Crema ciocolata:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • plus inca 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert choux craquelin:

Se pregateste mai intai invelisul crocant, craquelin: untul moale se amesteca cu zaharul brun pana se obtine o pasta, apoi se pune faina si se framanta bine. Se imparte amestecul in doua. In jumatate se pune cacaua si in cealalalta jumatate pudra de zmeura. Se amesteca bine cele doua compozitii, apoi se intind separat, intre doua folii alimentare. Se intind cu sucitorul pana se obtine o foaie de 0.5 cm grosime. Se pun pe o tava si se pun la frigider pana se intaresc.

Se pregateste aluatul pentru choux: mai intai  se incinge cuptorul la 200 grade C.

Intr-o craticioara se pun laptele si apa, zaharul si sare si se pun pe foc mic. Cand incep sa clocoteasca se pune faina si se amesteca energic cu o lingura de lemn pana ce compozitia devine omogena si se ingroasa. Se tine pe foc mic inca 1-2 minute, pana incepe sa se dezlipeasca de pe marginile vasului. Se transfera apoi intr-un bol si se lasa la racit. Se adauga apoi cate un ou si se mixeaza bine dupa fiecare, pana se obtine o compozitie destul de lipicioasa. Se transfera intr-un posh sau intr-o punga. Se pune hartie de copt in tava si se formeaza gogoselele.

Se scoate craquelin-ul din frigider si foarte repede se decupeaza forme rotunde, de marimea gogoselelor formate in tava si se pun deasupra lor. Se manevreaza repede pentru ca fiind subtire foaia, se incazeste destul de repede si se inmoaie.

Se pune tava in cuptor si se lasa la 200 de grade 10-15 minute pana se umfla si devin usor aurii. Se micsoreaza apoi focul la 170 de grade si se mai lasa alte 10-15 minute. Se scoate apoi tava si se lasa la racit.

Crema de vanilie: se pune laptele la fiert. Separat se amesteca oul cu zaharul cu un tel, se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se toarna deasupra laptele fierbinte, putin cate putin. Se pune craticioara din nou pe foc mic si se amesteca cu telul pana se ingroasa. Se lasa crema sa se raceasca, apoi se pune vanlia si coaja rasa de lamaie. Se pune la frigider cu o folie de plastic deasupra si se lasa sa se raceasca bine. 

Se mixeaza smantana pentru frisca, rece, din frigider, iar cand incepe sa se ingroase sa adauga zaharul pudra treptat, pana capata consistenta tare. Se pune apoi cate o lingura din crema de vanilie si se omogenizeaza bine, pana se obtien o crema pufoasa si ferma. Se transfera crema de vanilie intr-un posh cu un dui lunguiet, cu care vom umple apoi gogoselele.

Crema de ciocolata: se infierbanta 100 ml smantana pentru frisca si se toarna apoi peste ciocolata rupta bucatele. Se omogenizeaza bine compozitia si se lasa la racit. Se mixeaza cei 200 ml de smantana pentru frisca, rece, iar cand incepe sa se intareasca se adauga zaharul pudra. Se pune apoi peste crema de ciocolata rece si se amesteca usor pana devine pufoasa si aerata. Se transfera intr-un posh cu duilung si subtire cu care umplem apoi gogoselele.

Cand choux-urile sunt reci se inteapa cu grija si se umplu cu crema de vanilie sau ciocolata, dupa plac. Se tin la rece si se servesc reci.

TIPS-URI

1

Pentru craquelin se poate folosi colorant alimentar, dupa preferinta.

2

Dupa ce s-a intarit, puteti decupa craquelin-ul si pastra tot la frigider pana pregatiti aluatul de choux.

3

Nu se deschide deloc usa cuptorului pe toata durata coacerii, altfel gogoselele se vor desumfla!

4

Pudra de zmeura deshidratata nu a ramas roz la copt :) s-a facut maronie....speram sa iasa cu roz, dar au fost gustoase si asa, cu gust de zmeura si cu crema de vanilie inauntru.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert choux craquelin" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cookies